Udka kacze i udka drobiowe, smażone z dodatkiem śliwek i kwaśnych jabłek.
zyskują na smaku,godne polecenia.
Składniki:
- 2 szt udka kacze
- 2 szt udka drobiowe
- 4 szt jabłka(szara reneta,lub inne ale kwaśne)
- przyprawy:sól,pieprz,majeranek,rozmaryn
- 8 szt śliwek suszonych
- tłuszcz do smażenia (olej,lub masło)
Udka myjemy osuszamy recznikiem papierowym,nacieramy przyprawami
i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki(można nie obierać ze skórki)
Udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron około
15 minut następnie dodajemy jabłka i śliwki podlewamy bulionem
i dusimy 30 minut.
Udka podajemy z ryżem, lub z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz