niedziela, 23 lutego 2020

Udka kacze z jabłkiem.


Udka kacze i udka drobiowe, smażone z dodatkiem śliwek i kwaśnych jabłek.
zyskują na smaku,godne polecenia.

Składniki:
  • 2 szt udka kacze
  • 2 szt udka drobiowe
  • 4 szt jabłka(szara reneta,lub inne ale kwaśne)
  • przyprawy:sól,pieprz,majeranek,rozmaryn
  • 8 szt śliwek suszonych
  • tłuszcz do smażenia (olej,lub masło)
 Wykonanie:
Udka myjemy osuszamy recznikiem papierowym,nacieramy przyprawami
i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki(można nie obierać ze skórki)
Udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron około
15 minut następnie dodajemy jabłka i śliwki podlewamy bulionem
i dusimy 30 minut.
Udka podajemy z ryżem, lub z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz