środa, 12 lutego 2020

Tort czekoladowy.



 Składniki na biszkopt:
  • 7szt jajek
  • 3/4 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody 
 Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy na sztywno.
Jak białka już są ubite dodajemy małymi porcjami cukier,
następnie dodajemy żółtka i chwilę jeszcze ubijamy.
Mąki,kakao,proszek przesiewamy i porcjami dodajemy do masy
jajecznej delikatnie mieszamy szpatułką na koniec dodajemy wodę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto
biszkoptowe.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180stopni około45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu  biszkoptu kroimy na trzy blaty.

Składniki na masę:
  • 2 kostki masła
  • 4 szt jajek
  • 3/4 szk cukru
  • 1 szt cukier waniliowy
  • 1 szt czekolada gorzka
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masło ucieramy na puch,całe jajka z cukrami ubijamy do białości.
Ubite jajka dodajemy porcjami do utartego masła następnie dodajemy roztopioną
czekoladę oraz kakao.
Do masy możemy dodać sok z cytryny lub alkohol.

Dodatki:
  • 1 szt cytryna
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
Poncz:
2szk wody ,1 łyżka cukru, sok z cytryny.
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier dodajemy sok z cytryny,przed użyciem studzimy.

Składanie tortu: Blat biszkoptu-połowa dżemu-masa-biszkopt-dżem-masa-biszkopt.
Następnie obsmarowujemy wierzch i boki tortu  masą i dekorujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz