Okres karnawału jeszcze trwa i dlatego przypominam
przepis na faworki.
Wykonanie faworków z tego przepisu jest łatwe, możemy z tego
ciasta robić również różyczki.
Składniki na ciasto:
- 6 szt żółtek
- 1 całe jajko
- 1,5 szk mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu ( lub octu)
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 1 litr oleju(lub innego tłuszczu)
- cukier puder do posypania faworków
Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie (gęstość ciasto tak jak na makaron)
pozostawiamy ciasto aby odpoczęło.(nie jest to konieczne)
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy
jak najcieniej.
Ciasto tniemy w paski radełkiem lub nożem na paski 12cm
szerokie na 6 cm.
W każdym kawałeczku robimy rozcięcie w środku
i przeplatamy.
Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor wyjmujemy
i układamy na tacy wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Faworki posypujemy cukrem pudrem.
Możemy wyrabiać też różyczki wtedy wycinamy kółka.
Na jedną różę potrzeba trzy kółka o różnej średnicy na każdym
kółku robimy nacięcia i układamy od największego do najmiejszego
kółka łączymy dociskając środek kółek.
Temperaturę sprawdzamy termometrem lub wrzucając kawałek ciasta
jeżeli wypłynie szybko na wierz ,to możemy smażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz