piątek, 14 lutego 2020

Faworki.


   Okres karnawału jeszcze trwa i dlatego przypominam 
przepis na faworki.
Wykonanie faworków z tego przepisu jest łatwe, możemy z tego 
ciasta robić również różyczki.


 Składniki na ciasto:
  • 6 szt żółtek
  • 1 całe jajko
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu ( lub octu)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 1 litr oleju(lub innego tłuszczu)
  • cukier puder do posypania faworków
 Wykonanie:
Wszystkie składniki  zagniatamy dokładnie (gęstość ciasto tak jak na makaron)
pozostawiamy ciasto   aby odpoczęło.(nie jest to konieczne)
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy
jak najcieniej.
Ciasto tniemy w paski radełkiem lub nożem na paski 12cm
szerokie na 6 cm.
W każdym kawałeczku robimy rozcięcie w środku
i przeplatamy.
Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor wyjmujemy
i układamy na tacy wyścielonym ręcznikiem papierowym.
Faworki posypujemy cukrem pudrem.
Możemy wyrabiać też różyczki wtedy wycinamy  kółka.
 Na jedną różę potrzeba trzy kółka o różnej średnicy na każdym
kółku  robimy nacięcia i układamy od największego do najmiejszego
kółka  łączymy dociskając środek kółek.
Temperaturę sprawdzamy termometrem lub wrzucając kawałek ciasta
jeżeli wypłynie szybko na wierz ,to możemy smażyć. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz