niedziela, 22 marca 2020

Poledwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym.



 Polędwica wieprzowa, to mięso chude i soczyste,możemy przyrządzać
je na różne sposoby.
Dziś podaję przepis na polędwiczkę duszoną z suszonymi śliwkami.

     Składniki:
  • 70 dk polędwicy
  • 15 dk śliwek suszonych
  • 1 szt cebula
  • przyprawy(pieprz, sól)
  • tłuszcz do smażenia (masło lub smalec według własnych smaków)
   Wykonanie:
 Polędwicę płuczemy osączamy i tniemy na plastry,każdy
plaster mięsa rozpłaszczamy ręką i wrzucamy na patelnię.
Smażymy mięso  z obu stron do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
i śliwki( wcześniej śliwki sparzamy ) smażymy wszystko około 20 minut.
W razie potrzeby podlewamy bulionem,następnie wyjmujemy mięso
A sos z śliwkami blendujemy,dodajemy mięso i jeszcze chwilę dusimy
na małym ogniu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz