środa, 11 stycznia 2017

Tort bezowy.

           Składniki na bezę:
  • 6 szt białek
  • 1,5 szk cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • szczypta soli
        Składniki na masę:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 25 dk serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka żelatyny
         Dodatki:
  • 0,5 słoika dżemu (czarna porzeczka lub inny)
  • 1 czekolada gorzka
  • dowolne owoce do dekoracji
       Wykonanie:
Białka schłodzone, ubijamy dodając porcjami cukier, na koniec
dodajemy mąkę i ocet lub sok.
Papierem do pieczenia wykładamy dwie blaszki ,na papierze
rysujemy koła  o średnicy 22 cm.
Na koła wykładamy, po połowie ubite białka,wyrównujemy
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ten 130stopni
po 15 minutach temperaturę zmniejszamy  do 80stopni.
Suszymy bezę około1,5 godziny.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze suszymy bezę
2 godziny
Śmietanę ubijamy,  dodając  porcjami serek i rozpuszczoną żelatynę.
(żelatynę zalewam zimną wodą jak napęcznieje to podgrzewam na małym
ogniu.)
Czekoladę roztapiam na parze dodając 2 łyżki masła i odrobinę mleka
Po ostudzeniu dodaję  do masy .Trochę zostawiam do dekoracji.
Przełożenie tortu -beza -dżem-masa -beza.
Wierzch dekorujemy owocami i czekoladą
                



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz