piątek, 20 stycznia 2017

Sernik na zimno

      
       Składniki na sernik:
  • 50 dkg serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe (można użyć innych)
  • 2 śmietanki śnieżki
  • 1 szk mleka
  • 1/2 litra wody
  • 1 paczka herbatników (  na formę 24 na 24, potrzeba 13szt herbatników)  
        Wykonanie:
 Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litrze wody i chłodzimy.
Serek mieszamy z cukrem,śmietanę ubijamy w zimnym mleku.
Śmietanę ubijamy około 5 minut mikserem  na najwyższych obrotach
do śmietany dodajemy porcjami ser i ostudzoną stężałą galaretkę.
Formę wykładam folą spożywczą, układam herbatniki wylewam
masę serową.
Sernik schładzamy w lodówce,po schłodzeniu, dekorujemy
według własnego uznania.
Formę wykładam folą żeby sernik nie miał bezpośredniego 
kontaktu z blachą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz