poniedziałek, 2 stycznia 2017

Kutia.

Tradycyjnie, na naszym stole wigilijnym zawsze jest podawana
kutia.
Przepis który podaję jest mojej babci i przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Do kutii  nie dodaję mleka i ma konsystencję bardziej zwartą, ale smakuje
wyśmienicie. Zawsze robiąc podwajam składniki.
   
      Składniki:
  •  1 szk oczyszczonej pszenicy
  •  1 szk maku
  •  2 łyżki miodu
  •  0,5 szk rodzynek
  • 1 szk bakalii (orzechy,morele, śliwki, daktyle.)
  • 2 łyżki masła
      Wykonanie:
Pszenicę płuczemy , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Mak również opłukać zalać wodą i gotować 30 minut.
Po ugotowaniu odcedzić i zmielić 3 krotnie. (sitko do maku)
Następnie roztapiamy masło,  dodajemy mak,  i rozdrobione bakalie
oraz miód.
Po ostudzeniu mieszamy pszenicę z naszym przyprawionym makiem
możemy  też dodać 2 łyżki śmietany 30% .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz