piątek, 29 kwietnia 2016

Pierogi z ciasta szpinakowego.

Ponowie coś na zielono...

      Składniki na ciasto:

- 70 dag mąki pszennej
- 20 dag szpinaku (rozdrobiony blenderem)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju

       Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy razem, zagniatając dość luźne ciasto.
Jeżeli jest taka potrzeba dodajemy trochę ciepłej wody w  zależności  od rodzaju szpinaku, czy był on on w liściach czy też mrożony, ponieważ ten ma więcej wody.
                       
      
      Składniki na farsz:

- 60 dag mięsa (łopatka lub drobiowe)
- 2 cebule
- przyprawy (sól pieprz do smaku)

      Wykonanie:
Mięso gotujemy w osolonej wodzi z dodatkiem liścia laurowego , po ostudzeniu mielimy, dodajemy wcześniej  usmażoną cebulę
oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy .
Do farszu można dodać jedno jajko (nie jest to konieczne).
Ciasto wałkujemy , wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Od zagotowania gotujemy jeszcze około 
2-3 minuty.


                       



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz