poniedziałek, 23 września 2019

Placek z budyniem i śliwkami.


 Składniki na ciasto:
  • 3 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 5 szt żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szt cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
    Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 3 szt budyniu
  • 6 łyżek cukru
   Dodatki:
  • 1 kg śliwek( mogą być inne owoce np: jabka)
  • Cukier puder (do posypania placka)
 Wykonanie:
Zagniatamy ciasto kruche,łącząc wszystkie składniki zaczynamy
od posiekania masła z mąką .Po zagnieceniu ciasto dzielimy na dwie części
Ciasto odstawiamy do lodówki na około godziny.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i dzielmy na połówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i jedną część ciasta wałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiekamy 15-20 minut.
Gotujemy budyń(według przepisu)
Na podpieczony spód ciasta wylewamy budyń(gorący) na budyniu układamy
śliwki rozcięciem do góry.
Drugą część wałkujemy i wykładamy na ułożone śliwki.
Pieczemy placek około 50minut w temeraturze190 stopni.
Po upieczeniu placek posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz