środa, 18 września 2019

Bałabuchy


 Bałabuchy-bułki drożdżowe z nadzieniem ziemniaczano serowym.
Takie bułki robiła moja Babcia, Mama, robię również ja.
Smak tych bałabuchów kojarzy się dla mnie z dzieciństwem i z babcią.
Podawać je można z sosem czosnkowym lub tylko z śmietaną.
Bałabuchy możemy też smażyć w głębokim tłuszczu,wtedy do ciasta
dodajemy 2 łyżki spirytusu lub octu.

Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 dk drożdży
- 2 szk mleka
- 2 jajka
-1 płaska łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-10 łyżek oleju

Składniki na farsz:
- 80 dk ziemniaków (już po ugotowaniu)
- 50 dk twarogu (półtłusty)
- przyprawy: sól, pieprz, koperek( świeży )

Wykonanie:
Drożdże kruszymy dodajemy cukier wsypujemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy
szklanką ciepłego mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia,do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki
oraz wyrośnięty rozczyn.
Ciasto dokładnie wyrabiamy aż do momentu, jak zacznie odstawać od ręki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.(około1,5 godziny)
Ziemniaki ugotowane i ostudzone razem serem mielimy,doprawiamy przyprawami.
Ciasto porcjami rozwałkujemy, wycinamy kółka nakładamy farsz i zlepiamy
jak pierogi, następnie formujemy owane kulki.
Bułki kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia smarujemy
roztrzepanym jajkiem z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
(około20 minut)
Pieczemy w temperaturze180 stopni około 35-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz