poniedziałek, 18 marca 2019

Kotlety schabowe inaczej.


Kotlety przełożone cebulą i zalane mlekiem, po usmażeniu są soczyste i smaczne.


Składniki:
  • 0,50 kg schabu
  • 2 szk mleka
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy:sól,pieprz,majeranek( lub inne zioła)
 Składniki na panierkę:
  • 1szt jajko
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
Wykonanie:
Schab dzielimy na porcje rozbijamy tłuczkiem,cebulę kroimy w piórka
i układamy na przemiennie kotlet-cebula, do wyczerpania produktów.
Wszystko zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Albo skracamy czas, ale minimalnie około trzech godzin schab powinien
moczyć się w mleku z cebulą.


 Wyjmujemy kotlety z zalewy, osuszamy ręcznikiem
papierowym.
Przyprawiamy przyprawami obtaczamy
w mące, następnie w roztrzepanym jajku
 z mlekiem i w bułce.




Smażymy kotlety na dowolnym tłuszczu z obu stron.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz