niedziela, 31 marca 2019

Kopytka z sosem grzybowym.


Kopytka możemy serwować z dowolnym sosem lub polane 
usmażoną cebulką.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków(po obraniu )
  • 1 szk mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szt jajko
  • 2 łyżeczki soli
 Wykonanie:
Ziemniaki po obraniu gotujemy w osolonej wodzie.
Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę
( lub dokładnie tłuczemy) jak całkiem ostygną, do ziemniaków
dodajemy mąki i jajko i zagniatamy.
Ciasto  dzielimy na 4 części i każdej części  na stolnicy robimy wałki
i kroimy nożem na równe ukośne kawałki.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie ,po wypłynięciu gotujemy
jeszcze około 2 minuty.
 Składniki na sos:
  • 0,5 szk suszonych grzybów
  • 1 szt cebula
  • 3 łyżki śmietany18%
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 0,5litra bulionu
Wykonanie:
Grzyby płuczemy i zalewamy wodą, moczymy najlepiej na całą
 noc.
Grzyby gotujemy, wodzie której się moczyły,dodając obraną cebulę.
Po ugotowaniu cebulę wyjmujemy i wyrzucamy, a grzyby kroimy
w drone kawałeczki .
Gotujemy jeszcze okoł15 minut. Śmietanę roztrzepujemy z mąką
i dodajemy do  sosu i zagotowujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz