wtorek, 26 lutego 2019

Tort czekoladowy z masą maślano- jajeczną.





      Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szk szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao(pełne)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
   Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku,na koniec dodajemy
przesiane mąki z proszkiem i z kakaem.
Mąki mieszamy delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy w temperaturze 180%
około 45minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.

 Składniki na masę:
  • 2 kostki masła
  •  4 jajka
  • 3/4 szk cukru
  • 1 szt cukier waniliowy
 Dodatki:
  • 3 szt cytryny
  • 2 szt czekolady gorzkie
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szk wody
  • 150 mil dowolnego alkoholu
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
 Składniki na polewę:
0,5 kostki margaryny "Kasi"
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
1/2 szk cukru pudru
   Wykonanie masy:
Masło ucieramy na puch, całe jajka z cukrem ubijamy na parze wodnej,zdejmujemy z pary
 i masę jajeczną, nadal ubijamy do całkowitego ostudzenia.Po ostudzeniu dodajemy, po łyżce do utartego masła.
Czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej i ostudzone dodajemy do masy, dajemy również sok z dwóch cytryn.
Wodę z cukrem zagotowujemy,studzimy i dodajemy sok z cytryny i alkochol.
Przełożenie tortu:blat biszkoptu-dżem- masa-biszkopt-dżem-masa-biszkopt.
Wszystkie blaty biszkoptu nasączamy ponczem.
Boki i wierzch tortu smarujemy masą i polewamy polewą.
Wszystkie składniki na polewę roztapiamy nie doprowadzając
do zagotowania.
Po ostudzeniu rozprowadzamy na torcie, dekorujemy według uznania.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz