czwartek, 17 stycznia 2019

Makowiec drożdżowy.



Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5dk drożdży
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szk śmietany
  • 0,5 szk mleka
  • 1 szt cukier waniliowy
  • 12 dk masła
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

Masa makowa;
  • 1 puszka maku
  • 2 szt białka
  • bakalie:rodzynki, orzechy
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy z dwoma łyżkami cukru  dodajemy trochę
ciepłego mleka,posypujemy mąką i odstawiamy aż drożdże zaczną
pracować.
Masło ucieramy z cukrami i dodajemy żółtka.
Następnie wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto
zacznie odstawać od dłoni.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośniecia
na około1,5 godziny.
Do maku dodajemy ubite białka i bakalie.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na dwa kawałki,rozwałkowujemy
na prostokąty nakładamy masę makową i zwijamy.
Makowce zawijamy w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu na wyrośniecie.Ostawiamy makowce do ponownego wyrośnięcia na około15 minut.

Dodaj napis
Wkładamy  do piekarnika
 nagrzanego do 180% i pieczemy około 40 minut.
Po wyjęciu makowce można polukrować.
Lukier:
0,5 szk cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
sok z cytryny
Można zamiast masy makowej upiec zawijane ciasto z jabłkami,
lub z cynamonem .

           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz