czwartek, 1 marca 2018

Ciasto biszkoptowe z frużeliną

Ciasto z frużeliną można przełożyć  dowolną masą,
często do tego ciasta wykorzystuję, masę którą uprzednio miałam zamrożoną.
Ciasto możemy przełożyć masą z śmietany i serka mascarpone.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno,
 gdy białka są ubite, dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 40 minut(do suchego patyczka)

Składniki na frużelinę:
  • 40 dk malin (owoce mogą być mrożone i dowolne)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody (do rozpuszczenia żelatyny i mąki)
Wykonanie:
Owoce z cukrem i z wodą gotujemy około10 minut,dodajemy rozpuszczoną mąkę,
gotujemy jeszcze chwilę,na koniec  dodajemy żelatynę wcześniej namoczoną wodzie,
po dodaniu żelatyny frużelinę zdejmujemy z ognia i tylko dokładnie mieszamy.

Dodatki:
  • 1 szt czekolada gorzka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sok  z cytryny (do ponczu)
Przełożenie ciasta: biszkopt-frużelina-druga część biszkoptu
Biszkopty nasączamy ponczem (1szk wody 2 łyżki cukru i sok z cytryny )
Polewamy czekoladą rozpuszczaną w gorącej  śmietanie.
Można ciasto posypać, również cukrem pudrem.
Frużelinę wykładamy po całkowitym ostygnięciu.
 Rada:
Jeżeli nasza frużelina jest za gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody
i mieszamy. Frużelina jeżeli jest za rzadka, to dodajemy odrobinę żelatyny(rozpuszczonej
w gorącej wodzie.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz