środa, 4 kwietnia 2018

Bigos Nuśki.



Składniki:
  • 3 kg kapusty kiszonej
  •  1,5 kg łopatki wieprzowej
  •  2 garście grzybów suszonych
  •  10 dk śliwek suszonych
  • 20 dk boczku
  • 3 szt cebuli
  • 15 dk smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy:pieprz, sól, 2szt liścia laurowego, 2 szt ziela angielskiego
Wykonanie:
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy,  około godziny.Jeżeli kapusta jest bardzo
kwaśna,to przed gotowaniem kapustę płuczemy i odcedzamy.

Mięso opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem
i dusić do miękkości.
Grzyby zalewamy  wodą i  po ugotowaniu kroimy , a wywar z grzybków wykorzystamy do naszego bigosu.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy.





 Następnie po ostudzeniu kapusty, odcedzamy z wody
dodajemy wszystkie składniki, przyprawy ,pokrojone
śliwki w paseczki,podlewamy wywarem z grzybów.
Smażymy bigos podlewając w razie potrzeby wodą,lub winem wytrawnym.
Bigos odstawiamy do ostygnięcia,bigos przysmażamy również na drugi dzień.





 


1 komentarz:

  1. Niesamowita nazwa już chociażby przez to bigos jest wyśmienity.Jadłam palce lizać .Niestety mój się rozgotował.

    OdpowiedzUsuń