środa, 17 maja 2017

Skubaniec z rabarbarem


Sezon na rabarbar  jeszcze jest. Dlatego podaję  ponownie przepis na to ciasto ,ale tym razem
z rozprażonym rabarbarem.


Składniki na ciasto:
  • 3 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru pudru
  • 5 jajek (do ciasta żółtka a białka do bezy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kostka margaryny "Kasi"
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części.Jedną cześć ciasta dzielimy jeszcze na połowę i do jednej części dodajemy kakao.
Ciasto  schładzamy w lodówce lub na 1 godzinę  wkładamy do zamrażarki (dobrze schłodzone
lepiej się ściera)
Rabarbar:

1 kg rabarbar kroimy w kostkę i rozprażmy, dodając cukru (według własnego uznania)
Do gorącego rabarbaru można dodać1 galaretkę np: cytrynową wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Beza:
5 białek(od ciasta) ubijamy na sztywno dodając 3/4 szklanki cukru,cukier do białek dodajemy porcjami.
Jeżeli ktoś lubi może do bezy dodać kisiel np:wiśniowy.

Przełożenie placka:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy połowę ciasta. Możemy również,
tą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód blachy na ciasto wykładamy rabarbar, ścieramy ciasto jasne następnie wykładamy bezę i na bezę ścieramy część ciasta kakaowego.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni  około 50 minut.





1 komentarz: