czwartek, 10 grudnia 2015

Ciasto z masą budyniową i makową

Zbliżają się święta, podaję przepisy na ciasta z makiem.
Życzę wesołych oraz pogodnych Świat Bożego Narodzenia.
  
                         Ciasto z masą budyniową i makową

Składniki na biszkopt :
  • 7 jaj
  • 1 szk cukru  
  • 1szk mąki pszennej
  • 0,5szk mąki ziemiaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Ubijamy całe jaja z cukrem na parze.Potem ubijamy masę jajeczną do białości.
Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy.(najlepiej łyżką drewnianą)
Na koniec dodajemy gorącą wodę.Pieczemy w te 180 stopni około 45min.

        Składniki na masę budyniową:
  • 2 kos masła lub margaryny 
  • 1 szk cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:Z pół litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, resztę mleka  gotujemy \z cukrami.
Maki i żółtka roztrzepujemy  w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego  się mleka z cukrami.
Masło ucieramy do białości dodając po łyżce zimnego budyniu.Można do masy dodać sok cytryny lub inny aromat. (Dodaję sok  cytryny.)
 Składniki na masę makową:
  • 40 dk maku 
  • 1szk cukru
  • 20 dk margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • Bakalie(rodzynki, orzechy,migdały)
Wykonani: Mak płuczemy zalewamy wodą i parzymy około 30 minut,woda powinna wyparować
jeżeli całkowicie nie wyparuje, mak odcedzamy na sicie.Schłodzony mak mielimy dwukrotnie przez maszynkę.(Sitko do maszynki z małymi otworkami.)
Mak smażymy na małym ogniu około 10 minut,zostawiamy do ostygnięcia.
Poncz:1 szk wody,2łyżki cukru, sok z cytryny lub odrobina dowolnego alkoholu.(Zagotować)
Składanie ciasta:Biszkopt kroimy na dwa blaty.
Biszkopt nasączamy ponczem-część m,asy budyniowej-całą masa makowa-na tą masę dajemy masę budyniową -przykrywamy nasączonym biszkoptem.Masę budyniową dzielimy tak aby posmarować wierzch i boki ciasta.Ciasto możemy oblać polewą czekoladową lub posypać startą czekoladą.
         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz