poniedziałek, 8 czerwca 2020

Ciasto z masą budyniową, truskawkami i galaretką.


  Składniki na biszkopt:
  • 7 szt jajek
  • 3/4 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej 
  • 0,5 szk mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy na sztywno dodając małymi
porcjami cukier.Do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem, dodajemy mąkę porcjami
mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto biszkoptowe wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180% i pieczemy około 45 minut.
(do suchego patyczka)

Składniki na masę:
  • 2 kostki masła
  • 1 szk cukru 9można zmniejszyć)
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 szt żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szt cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Połowę mleka z cukrami zagotowujemy,mąki,żółtka z resztą mleka
dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do mleka z cukrami i gotujemy
około 4 minuty.
Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia,przykrywamy folią (aby nie zrobił się kożuch)
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.
Do masy można dodać sok z cytryny.

Dodatki do ciasta:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe (Winiary)
  • 1 paszka biszkoptów (okrągłe)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej(zaparzonej 1 szk wody)
  • 3 szk wody
  • 1 szt cytryna
  Poncz:1 szk wody przegotowanej ,1 łyżka cukru, sok z cytryny.
  Nasączamy blaty biszkoptów.
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i zostawiamy do stężenia.
Kawę zaparzamy,połowę truskawek kroimy w drobną kostkę.
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Składanie ciasta: Blat biszkoptu-masa, truskawki pokrojone,biszkopty  nasączone kawą
-masa,drugi blat biszkoptu,masą  obsmarowujemy wierzch i boki placka.
Na wierzchu placka układamy pokrojone truskawki(według uznania) i wykładamy tężejąca
galaretkę,nakładamy łyżką zaczynamy od środka placka.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Ciasto może być bez  biszkoptów, ale kilka razy zrobiłam z nasączonymi w kawie
biszkoptami i  fajnie przełamuje smak tego ciasta.
Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz