piątek, 19 lipca 2019

Sernik na kakaowym cieście.


  Składniki na ciasto:
  • 2,5 szk mąki pszennej
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 1 szt kostki masła
  • 5 szt żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
 Masa serowa:
  • 1 kg  sera( zmielony dwukrotnie)
  • 5 szt jaj
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 20 dk masła
  • 1 szt cukru waniliowego
  • 1 przyprawa do serników
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub jeden budyń bez cukru)
Dodatki:

-Rodzynki
-Brzoskwinie z puszki

Rodzynki sparzamy odcedzamy na sitku , brzoskwinie odcedzamy
kroimy w kostkę.
Bakalie obsypujemy mąką i dodajmy do masy serowej

 Wykonanie masy serowej:

Ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku.
Dodajemy po łyżce sera i mąkę ziemniaczaną.
białka ubijamy na sztywno  dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.



 Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy,dzielimy ciasto na dwie części.
Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki,a drugą do lodówki.
Chłodzimy ciasto minimum 2 godziny.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i  na spód blachy
 rozwałkujemy cześć ciasta z lodówki.
Ciasto podpiekamy w temperaturze 180 stopni około20 minut
na podpieczone ciasto wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy
drugą część ciasta.
Pieczemy  sernik 50 minut w temperaturze180 stopni.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika z piekarnika zostawiamy
w piekarniku na około30 minut.
Sernik po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, lub zrobić esy- floresy
polewą czekoladową.

                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz