czwartek, 22 listopada 2018

Tort czekoladowy prostokątny.







Składniki na biszkopty:
- 6 szt jajek
- 3/4szkl cukru
- 1szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao (czubata)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy dwa biszkopty w  blaszce o jednakowych wymiarach,
z składników jak wyżej.
Białka oddzielamy od żółtek,białka ubijamy na sztywno dodając
porcjami cukier i po żółtku.
Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i z kakaem.
Pieczemy w temperaturze.180 stopni,  około 40 minut.(do suchego patyczka)
Po ostudzeniu  biszkoptu, ściągamy skórkę i kroimy  każdy biszkopt wzdłuż na pół.


Składniki na masę:
- 3 kostki masła
- 1 kostka margaryny
- 1/2 litra mleka
- 6 żółtek
- 2 szk cukru ( ilość cukru można zmniejszyć)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 szt cukru waniliowego
Dodatki:
- 3 szt czekolady gorzkie
- 1 czekolada mleczna
- 4 szt cytryny
-  2 szt dżem wiśniowy
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml alkoholu (dowolny)
- 2 łyżki kakao
  Poncz:
0,5 litra wody, sok z jednej cytryny, dwie łyżki cukru.
Wodę z cukrem zagotować dodać sok z cytryny.(do ponczu możemy
dodać dowolnego alkoholu.)

Wykonanie masy:
Mąki i żółtka roztrzepujemy w jednej szklance mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrami następnie wlewamy
roztrzepane mąki z żółtkami i gotujemy ciągle mieszając,
budyń zostawiamy do ostygnięcia
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu
Dwie czekolady roztapiamy na parze  i dodajemy do masy
następnie dodajemy sok z cytryn.
Do masy można dodać jeszcze dwie łyżki kakao.
Składanie tortu:
Każdy biszkopt nasączamy ponczem
Biszkopt- dżem-masa-biszkopt-masa-biszkopt-dżem-masa-biszkopt.
Wierzch i boki tortu smarujemy masą i wygładzamy.
Śmietanę podgrzewamy i w gorącej  roztapiamy dwie czekolady
po roztopieniu się czekolad (sprawdzamy temperaturę żeby nie była za gorąca)
roztopioną czekoladą polewamy tort.
Po zastygnięciu polewy,tort dekorujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz