poniedziałek, 4 września 2017

Karkówka ze śliwką suszoną.


        Karkówka ze śliwką i cebulą.

  •    Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 20 dk śliwek suszonych
  • przyprawy:sól, pieprz,2 szt liść laurowy, 2 szt ziele angielskie 
  • tłuszcz do smażenia (smażyłam na oleju rzepakowym)
  • pół szklanki bulionu (można bulion zastąpić wytrawnym czerwonym winem)
 


Wykonanie:
Karkówkę myjemy,osuszamy kroimy w plastry.Następnie nacieramy
solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 3 minuty.Cebulę kroimy w pół talarki i dodajemy do karkówki zmniejszamy płomień,dodajemy resztę przypraw oraz śliwki.
Dusimy  karkówkę około 40 minut podlewając bulionem lub winem.
Sos można zagęścić łyżką mąki roztrzepaną z wodą którą dodajemy do sosu i zagotowujemy.
Można również wyjąć mięso a sos rozdrobnić blenderem.


   
.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz