niedziela, 20 sierpnia 2017

Karpatka.



Składniki na ciasto:
  • 1 kostka margaryny "Kasi"
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 jajek
  • szczypta soli
 Wykonanie:
Roztapiamy margarynę, dodajemy wodę i zagotowujemy
następnie wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie,gotujemy aż masa
będzie odstawać od ścianek garnka.
Masę studzimy, następnie miksujemy dodając po 1jajku
na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Masę dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta rozprowadzamy na przygotowanej
blaszce.
Blaszkę do pieczenia smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy mąką.
Rozprowadzając ciasto, ułatwiamy rozprowadzanie ,mocząc łyżkę w gorącej wodzie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 25 minut.
Również tak samo pieczemy drugi placek.
Blaszkę można również wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na masę:
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szt cytryna 

Wykonanie masy:
Odlewamy pół szklanki mleka i roztrzepujemy  w nim mąki i żółtka.
Resztę mleka z cukrami zagotowujemy, wlewając roztrzepane mąki z żółtkami.
Gotujemy  około 3 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch dodając, po łyżce budyniu.
Do masy dodajemy sok z cytryny.

 

1 komentarz: