czwartek, 20 kwietnia 2017

Rodzynkowiec.

                      
Ciasto które piekę dość często,ponieważ smakuje  moim najbliższych
jak też moim znajomym.
       
Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szk cukru
  • 0,5 szk mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szk mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno dodając po odrobinie cukru 
i po dwa żółtka.Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i kakao,delikatnie mieszamy.na koniec dodajemy wodę.
Wylewamy ciasto biszkoptowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.(do suchego patyczka)
Składniki na masę czekoladową:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szk cukru 
  • 0,5kostki margaryny "Kasi"
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szt czekolada gorzka
  • 1 łyżka mąki ziemiaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao (czubate)
Wykonanie:
Odlewamy 0,5 szklanki mleka i roztrzepujemy mąki i żółtka.Resztę mleka zagotowujemy
z cukrami i dodajemy roztrzepane mąki z żółtkami.
Gotujemy około 4 minut i odstawiamy do ostygniecia.
Masło i margarynę ucieramy na puch dodając, po łyżce budyniu.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy.
Do masy możemy dodać sok z cytryny lub inny aromat.
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy nawet na całą noc.
Rodzynki odcedzić a alkohol  wykorzystać do ponczu.
Poncz:
1,5 szklanki  wody zagotowujemy z 2 łyżkami cukru dodajemy sok z cytryny.
Margarynę,cukier, kakao z wodą roztapiamy,ciągle mieszając, do połączenia
się składników.
Dodajemy połamaną czekoladę wszystko mieszamy i do przestygniętej polewy
dodajemy rodzynki.
Przełożenie ciasta-jedna część biszkoptu-masa-druga cześć biszkoptu
-masą smarujemy cały placek.
Na wierzch placka wylewamy ostudzoną polewę z rodzynkami.
Można również przełamać smak ,dodając  pod masę dżem np:z czarnej porzeczki
Lub do pierwszego przełożenia  do masy dodać pokrojone ananasy.





     Składniki  na polewę z rodzynkami:
    • 40 dk rodzynek "Sułtańskich"
    • 1 szklanka alkoholu (wódka i rum)
    • 0,5 kostki margaryny
    • 0,5 szklanki cukru 
    • 3 łyżki kakao
    • 4 łyżki wody
    • 0,5szt czekolady deserowej
      






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz