piątek, 2 września 2016

Torcik z bitą śmietaną

                             Tort z bitą śmietaną

   

Składniki na biszkopt:
  •  7 jajek
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej
  • 3/4 szk mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorącej wody
























Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno,dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku.
Mąki przesiewamy dodajemy proszek i delikatnie łączymy z masą jajeczną
na koniec dodajemy wodę.Pieczemy 180 stopniach około 40 minut.(do suchego patyczka)



 Składniki na masę:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 30 dk serka mascarpone
  • 3 szt śmietano-fiks
  • 1 łyżka cukru pudru
    Wykonanie masy:
Schłodzoną śmietanę ubijamy około 3 minuty następnie dodajemy cukier i nasz zagęszczasz oraz serek.
Poncz:
2szklanki wody
sok jednej cytryny
2 łyżki cukru
(można dodać dowolnego alkoholu)
Do przełożenia tortu, możemy użyć  dowolnego dżemu (polecam dżem wiśniowy)
Można użyć sezonowych owoców np;malin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz