niedziela, 26 kwietnia 2015

Gulasz wieprzowy

    Lubię piec ciasta, ale również gotowanie sprawia dla mnie przyjemność.
Gotuję dla mojej rodzinki, dzisiaj podaję przepis na gulasz i kluski śląskie.
                             

                             Składniki na gulasz:

  • 1 kg. łopatki wieprzowej.
  • 2 szt. cebuli.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej.
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej.
  • Przyprawy ,liść laurowy, ziele angielskie,sól, wegeta.
  • Pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego. [według uznania]
  • tłuszcz do smażenia .
                        Wykonanie:
   Mięso kroimy w kostkę,cebulę czosnek kroimy również w drobną kostkę .
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso dodając cebulę i czosnek,oraz przyprawy.
Następnie podlewamy mięso wodą lub bulionem i dusimy na małym ogniu około1godziny.
W razie potrzeby uzupełniamy płyn.Gulasz możemy zagęścić roztrzepaną mąką ze śmietaną.
                                         
                                    Kluski śląskie:
  • 2kg. ziemniaków.
  • Mąka ziemniaczana.
  • Sól.
                            Wykonanie:
        Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dokładanie tłuczemy, lub przepuszczamy przez praskę.
      Wyrównujemy powierzchnię ziemniaków  dzielimy na cztery części, wyjmujemy jednią część
ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.Wyrabiamy dokładnie wszystkie ziemniaki z mąką można dodać jedno jajko[ale nie koniecznie] Następnie formujemy kluski na-środku każdej kluski robimy mały dołeczek.Gotujemy w osolonej wodzie od zagotowania 5-7minut


1 komentarz: