wtorek, 18 listopada 2014

Orzechowiec i Tort Adama.

                                  Orzechowiec


Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  •  2 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • (można dodać1łyżkę kakao) 
Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 C 15 minut. Tak samo robimy z drugą częścią placka.
Masa:
  • 1 kostka margaryny 
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie masy:
Margarynę, cukier i mleko zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy budyń rozpuszczony w 1/2 szklance zimnego mleka, które wcześniej odlewamy. Po zagotowywaniu budyniu gorący wylewamy na jeden z placów, a drugim przykrywamy.

Polewa orzechowa:
  • 20 dkg rozdrobnionych orzechów 
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 kostki margaryny
Wszystko razem zagotować i chwilę na małym ogniu pogotować ciągle mieszając. Gorącą polewę orzechowa rozprowadzić na wierzchnim placku.
Często piekę  trzy placki, ale wtedy podwajam składniki na  ciasto i masę budyniową. Można pod masę budyniową rozprowadzić powidła śliwkowe.  ŻYCZĘ SMACZNEGO!







                           Tort Adama

  • 7jajek
  • 1szkl cukru
  • 1szkl mąki pszennej
  • 0,5szkl mąki ziemiaczanej
  • 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki kakao
  • 4łyżki wody
Ubijamy całe jajka z cukrem na parze. Następnie jeszcze chwilę ubijamy do ostygnięcia masy jajecznej na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wodę. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 st. około45min.

Składniki na masę:
  • 2kost. margaryny "Kasi"(lub masła)
  • 0,5lit. mleka
  • 1szkl.cukru
  • 2cukry waniliowe
  • 2łyżki mąki pszennej
  •  1łyżka mąki ziemiaczanej
  • 3żółtka
  • Dżem wiśniowy
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę mleka gotujemy z cukrami. Mąki i żółtka roztrzepujemy z odlanym mlekiem  i gotujemy budyń.Margarynę lub masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu.Do masy dodajemy sok  z cytryny oraz kakao (ilość według uznania)
Poncz:
2szkl. wody
2łyżki cukru
 odrobinę dowolnego alkoholu
Biszkopt kroimy na trzy placki nasączamy ponczem,każdy placek smarujemy masą następnie smarujemy wierz i boki naszego tortu.boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką.Dekorujemy według własnego uznania.
Na pierwszy krążek biszkoptu pod masę daję dżem wiśniowy.


1 komentarz: