kutia.
Przepis który podaję jest mojej babci i przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Do kutii nie dodaję mleka i ma konsystencję bardziej zwartą, ale smakuje
wyśmienicie. Zawsze robiąc podwajam składniki.
Składniki:
- 1 szk oczyszczonej pszenicy
- 1 szk maku
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szk rodzynek
- 1 szk bakalii (orzechy,morele, śliwki, daktyle.)
- 2 łyżki masła
Pszenicę płuczemy , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Mak również opłukać zalać wodą i gotować 30 minut.
Po ugotowaniu odcedzić i zmielić 3 krotnie. (sitko do maku)
Następnie roztapiamy masło, dodajemy mak, i rozdrobione bakalie
oraz miód.
Po ostudzeniu mieszamy pszenicę z naszym przyprawionym makiem
możemy też dodać 2 łyżki śmietany 30% .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz