- 6 szt białek
- 1,5 szk cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- szczypta soli
- 330 ml śmietany 30%
- 25 dk serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 0,5 słoika dżemu (czarna porzeczka lub inny)
- 1 czekolada gorzka
- dowolne owoce do dekoracji
Białka schłodzone, ubijamy dodając porcjami cukier, na koniec
dodajemy mąkę i ocet lub sok.
Papierem do pieczenia wykładamy dwie blaszki ,na papierze
rysujemy koła o średnicy 22 cm.
Na koła wykładamy, po połowie ubite białka,wyrównujemy
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ten 130stopni
po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 80stopni.
Suszymy bezę około1,5 godziny.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze suszymy bezę
2 godziny
Śmietanę ubijamy, dodając porcjami serek i rozpuszczoną żelatynę.
(żelatynę zalewam zimną wodą jak napęcznieje to podgrzewam na małym
ogniu.)
Czekoladę roztapiam na parze dodając 2 łyżki masła i odrobinę mleka
Po ostudzeniu dodaję do masy .Trochę zostawiam do dekoracji.
Przełożenie tortu -beza -dżem-masa -beza.
Wierzch dekorujemy owocami i czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz