Składniki na ciasto:
- 2 szk mąki pszennej
- 0,5 kos margaryny " Kasi"
- 0,5 szk cukru pudru
- 3 żółtka
- 2łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jabłek (duże)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2łyżki cukru
- 3 białka
- 0,5 szk cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę siekamy z mąką dodajemy resztę składników zagniatamy.
Staramy się łączyć wszystkie składniki szybko.(Ciasto długo zagniatane jest mniej kruche.)
Ciasto schładzamy w lodówce około30-40 minut.
Jabłka kroimy (w plasterki lub w kostkę) dodajemy cukier i sok z cytryny i rozprażmy
10-15 minut .
Białka ( schłodzone) z odrobiną soli ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i mąkę.
Ciasto rozwałkujemy, na naszą formę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Spód podpiekamy 15 minut w te.180%
Na ciasto wykładamy jabłka oraz bezę i pieczemy 20-30 minut.
Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub inną posypką.
Teraz piekąc tą tartę, do ciasta dodałam czubatą łyżkę kakao. Odłożyłam trochę ciasta i potarłam
na bezę.(Wyszło troszeczkę inaczej.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz