Składniki na sernik:
- 50 dkg serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe (można użyć innych)
- 2 śmietanki śnieżki
- 1 szk mleka
- 1/2 litra wody
- 1 paczka herbatników ( na formę 24 na 24, potrzeba 13szt herbatników)
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litrze wody i chłodzimy.
Serek mieszamy z cukrem,śmietanę ubijamy w zimnym mleku.
Śmietanę ubijamy około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach
do śmietany dodajemy porcjami ser i ostudzoną stężałą galaretkę.
Formę wykładam folą spożywczą, układam herbatniki wylewam
masę serową.
Sernik schładzamy w lodówce,po schłodzeniu, dekorujemy
według własnego uznania.
Formę wykładam folą żeby sernik nie miał bezpośredniego
kontaktu z blachą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz