środa, 30 listopada 2016

Rolada biszkoptowa

                        Rolada biszkoptowa

Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej(kopiaste)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijamy na parze,następnie dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Masę jajeczną wylewamy, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy  w temperaturze 190 stopni  około 15 minut.
Po wyjęciu wykładamy roladę na ściereczkę,zdejmujemy papier.
 Zwijamy roladę za pomocą ścierki.

    Składniki i wykonanie masy:
  • 1 kostka masła
  • 1 szk mleka
  • 0,5 szk cukru 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki soku z cytryny
Mleko z cukrami zagotowujemy, dodając,  pod koniec kakao.
Masło ucieramy na puch, dodajemy, po łyżce ostudzonego budyniu,
na koniec dodajemy sok z cytryny.
Dodatki:
1 galaretka(kolor i smak według uznania)
1 czekolada (gorzka)
5 łyżek mleka lub śmietanki30%

Roladę rozwijamy smarujemy masą, na dłuższym boku układamy pasek galaretki
i zwijamy.Resztą masy smarujemy zwiniętą roladę.
Oblewamy roztopioną na parze czekoladą.Gotową roladę wkładamy do lodówki
na około 1 godziny.

 






        


         




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz