wtorek, 8 listopada 2016

Pierogi ruskie


                         
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
-  1jajko
- 0,5 lira wody letniej
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soli
Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki.
Wyrabiamy gładkie ciasto powinno być lśniące i niezbyt twarde.
Ciasto przykrywamy aby nie obsychało.


Składniki na farsz:
- 2,5 kg ziemniaków
- 1 kg twarogu(pół tłusty)
- 2 szt cebuli
- tłuszcz do smażenia cebulki (samże na oleju)
- pieprz,sól
  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,cebulkę smażymy na rumiano.
Po ostudzeniu ziemniaków,mielimy ziemniaki
z serem.Następnie dodajemy przyprawy
i cebulę,dokładnie mieszamy.


 




            


                     
         








Ciasto wałkujemy porcjami, dość cienko. Wykrawamy krążki szklanką i lepimy nasze pierogi.
Po zlepieniu układamy na tacy wyścielonej ścierką.(można podsypać mąką aby nie przywarły)


Pierogi gotujemy osolonej wodzie,wrzucamy partiami.
Po wypłynięciu,pierogów gotujemy jeszcze około 2 minut,
wyjmujemy i polewamy dowolnym tłuszczem.
Pierogi podajemy z usmażoną cebulką lub pokrojonym  w kostkę
usmażonym boczkiem





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz