wtorek, 15 listopada 2016

Jabłecznik z budyniem

                           Jabłecznik z budyniem.


      Składniki na ciasto: 

  • 3 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części i schładzamy
2 godziny w lodówce.
                                  Reszta składników:
  • 2kg jabłek (ścieramy na tarce)
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe( gotujemy według przepisu)

Jedną część ciasta rozwałkujemy na blaszkę wyłożoną papierem,
podpiekamy 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka,
następnie wylewamy budyń(gorący)drugą część ciasta wałkujemy
i przykrywamy placek.Można również tą drugą cześć ciasta zetrzeć
na placek(ciasto do starcia musi być bardziej schłodzone)
Pieczemy w temperaturze. 180 stopni 40 minut.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz