Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki pszennej
- 1 szk cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
Zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części i schładzamy
2 godziny w lodówce.
Reszta składników:
- 2kg jabłek (ścieramy na tarce)
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe( gotujemy według przepisu)
Jedną część ciasta rozwałkujemy na blaszkę wyłożoną papierem,
podpiekamy 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka,
następnie wylewamy budyń(gorący)drugą część ciasta wałkujemy
i przykrywamy placek.Można również tą drugą cześć ciasta zetrzeć
na placek(ciasto do starcia musi być bardziej schłodzone)
Pieczemy w temperaturze. 180 stopni 40 minut.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz