Sezon na rabarbar jeszcze jest. Dlatego podaję ponownie przepis na to ciasto ,ale tym razem
z rozprażonym rabarbarem.
Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki pszennej
- 1 szk cukru pudru
- 5 jajek (do ciasta żółtka a białka do bezy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki śmietany
- 1 kostka margaryny "Kasi"
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części.Jedną cześć ciasta dzielimy jeszcze na połowę i do jednej części dodajemy kakao.
Ciasto schładzamy w lodówce lub na 1 godzinę wkładamy do zamrażarki (dobrze schłodzone
lepiej się ściera)
Rabarbar:
1 kg rabarbar kroimy w kostkę i rozprażmy, dodając cukru (według własnego uznania)
Do gorącego rabarbaru można dodać1 galaretkę np: cytrynową wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Beza:
5 białek(od ciasta) ubijamy na sztywno dodając 3/4 szklanki cukru,cukier do białek dodajemy porcjami.
Jeżeli ktoś lubi może do bezy dodać kisiel np:wiśniowy.
Przełożenie placka:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy połowę ciasta. Możemy również,
tą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód blachy na ciasto wykładamy rabarbar, ścieramy ciasto jasne następnie wykładamy bezę i na bezę ścieramy część ciasta kakaowego.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Pyszności!
OdpowiedzUsuń