sobota, 27 maja 2017

Ciasto kruche z makiem i brzoskwiniami.



Ciasto kruche które, można piec z różnymi owocami.Placek z makiem i brzoskwiniami smakuje wybornie.

Składniki:
  • 1 kostka margaryny" Kasi"
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek (3 białka zostawiamy do maku)
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • 2 łyżki śmietany18%
  • 3 szklanki mąki pszenne
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 1 puszka maku 
  • 10 dk orzechów włoskich
  • 10 dk rodzynek(sparzyć i odsączyć)
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 3 białka( ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru)
  • 1 puszka brzoskwiń( kroimy według własnego uznania 
  • można w kostkę lub w plasterki
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia
na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Masę makową mieszamy z bakaliami i ubitą pianą z białek i wykładamy na ciasto.
Na masę makową wykładamy brzoskwinie( brzoskwinie kroję w plastry)
Z reszty ciasta kroimy radełkiem paski i wykładamy na masę makowa-brzoskwiniową
Pieczemy 50 minut w temperaturze180stopni.
Jeżeli nie mamy radełka,to  paski tniemy nożem.
Czasem zostaje odrobinę ciasta to wykorzystuję i robię kilka rogalików z np: z nutellą.

Moje rogaliki z pozostałego ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz