Ciasto kruche które, można piec z różnymi owocami.Placek z makiem i brzoskwiniami smakuje wybornie.
- 1 kostka margaryny" Kasi"
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 jajek (3 białka zostawiamy do maku)
- 1 czubata łyżka smalcu
- 2 łyżki śmietany18%
- 3 szklanki mąki pszenne
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka maku
- 10 dk orzechów włoskich
- 10 dk rodzynek(sparzyć i odsączyć)
- 2 łyżki kaszy mannej
- 3 białka( ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru)
- 1 puszka brzoskwiń( kroimy według własnego uznania
- można w kostkę lub w plasterki
Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia
na około 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część ciasta rozwałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Masę makową mieszamy z bakaliami i ubitą pianą z białek i wykładamy na ciasto.
Na masę makową wykładamy brzoskwinie( brzoskwinie kroję w plastry)
Z reszty ciasta kroimy radełkiem paski i wykładamy na masę makowa-brzoskwiniową
Pieczemy 50 minut w temperaturze180stopni.
Jeżeli nie mamy radełka,to paski tniemy nożem.
Czasem zostaje odrobinę ciasta to wykorzystuję i robię kilka rogalików z np: z nutellą.
Moje rogaliki z pozostałego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz