Przepis wypatrzyłam na stronie mniammniam.com
Jabłecznik jest pyszny i dość szybki. Zaletą tego ciasta jest też
to, że nie ma w nim jajek, a ciasto jest bardzo kruche.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szk lanki mąki pszennej
- 25 dk masła (lub margaryny)
- 200g serka homogenizowanego( waniliowy)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 dużych jabłek
cynamon do posypania jabłek i cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie :
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, staramy się ciasto zagnieść dość szybko
(ciasto jest wtedy bardziej kruche) Dzielimy ciasto na dwie części. Blaszkę 33 na 23 cm wykładamy papierem.
Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na blachę na ciasto układamy obrane i przekrojone
Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na jabłka.
Na każdym jabłku zrób małe nacięcie, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para.
Pieczemy w temperaturze 180stopni około 60 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz