środa, 27 maja 2020

Schab duszony z śliwką.



    Składniki:
  • 0,50 kg schabu
  • 20 dk śliwek kalifornijskich
  • Przyprawy:sól, pieprz, oregano
  • 1 szt cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki (niekoniecznie)
  Wykonanie:
Schab myjemy osuszamy ,kroimy w plastry i tłuczkiem
lekko rozbijamy.
Nacieramy solą pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na tłuszczu (
smażę na oleju)
Wyjmujemy cebulę i podsmażamy kawałki schabu z obu stron
następnie dodajemy cebulę z czosnkiem,podlewamy bulionem i dusimy
około20 minut.
Śliwki lekko sparzamy, odcedzamy i dodajemy do schabu,dusimy
jeszcze 15 minut.
Pod koniec duszenia podprawiamy śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz