Ciasto skubaniec trochę w innej wersji z makiem
i brzoskwiniami
Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki pszennej
- 5 szt jajek
- 3/4 szk cukru pudru
- 1 szt cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła(lub margaryny)
- 2 łyżki śmietany 18%
Mąkę siekamy z masłem następnie dodajemy resztę składników
zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy 2/3 ciasta wkładamy do lodówki a 1/3 ciasta
do zamrażarki.( ciasto z zamrażarki będzie potarte na wierzch placka.)
Składniki:
- 1 puszka maku
- 1 puszka brzoskwiń( kroimy w kostkę)
- bakalie: rodzynki, orzechy.
- 5 szt białek(pozostałe z ciasta)
- 3 szt żółtek
- 1/2 szk cukru (dodamy do białek)
- 1 szt budyń waniliowy(bez cukru)
Do maku dodajemy roztrzepane żółtka, sparzone rodzynki, orzechy,brzoskwinie.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i podpiekamy w piekarniku w temperaturze190 stopni około15 minut.
Przed wyłożeniem masy makowej, ciasto posypujemy bułką tartą.
Biała ubijamy na sztywno dodając małymi porcjami cukier, na koniec dodajemy
budyń i mieszamy.
Pianę wykładamy na masę makową, następnie na pianę ścieramy ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz