poniedziałek, 4 maja 2020

Ciasto skubaniec z makiem.



Ciasto skubaniec trochę w innej wersji z makiem
  i brzoskwiniami

  Składniki na ciasto:
  • 3 szk mąki pszennej
  • 5 szt jajek
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 1 szt cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła(lub margaryny)
  • 2 łyżki śmietany 18%
 Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem następnie dodajemy resztę składników
zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy 2/3 ciasta wkładamy do lodówki a 1/3 ciasta
do zamrażarki.( ciasto z zamrażarki będzie potarte na wierzch placka.)

Składniki:
  • 1 puszka maku
  • 1 puszka brzoskwiń( kroimy w kostkę)
  • bakalie: rodzynki, orzechy.
  • 5 szt białek(pozostałe z ciasta)
  • 3 szt żółtek
  • 1/2 szk cukru (dodamy do białek)
  • 1 szt budyń waniliowy(bez cukru)
 Wykonanie:
Do maku dodajemy roztrzepane żółtka, sparzone rodzynki, orzechy,brzoskwinie.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i podpiekamy w piekarniku w temperaturze190 stopni około15 minut.
Przed wyłożeniem masy makowej, ciasto posypujemy bułką tartą.
Biała ubijamy na sztywno dodając małymi porcjami cukier, na koniec dodajemy
  budyń i mieszamy.
Pianę wykładamy na masę makową, następnie na pianę ścieramy ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni.

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz