poniedziałek, 25 maja 2020

Zupa szczawiowa.



 Składniki:
  • 1porcja rosołowa (lub 2 szt kostki rosołowe)
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt pietruszka
  • szczaw świeży( około 300gr.)
  • 1 mała śmietana 18%
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 szt średnich ziemniaków
 Wykonanie:
Warzywa i ziemniaki pokroić w kostkę
wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
Szczaw dokładnie płuczemy kroimy i podsmażamy
na dowolnym tłuszczu  i dodajemy do wywaru.
Śmietanę roztrzepujemy z mąką i dodajemy do zupy.
Dobrze jest do roztrzepanej śmietany dodać trochę gorącego
wywaru,mamy wtedy pewność że śmietana dodana do
zupy nam się nie zważy.
Zupę podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
  SMACZNEGO!!!
.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz