Składniki:
- 1porcja rosołowa (lub 2 szt kostki rosołowe)
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszka
- szczaw świeży( około 300gr.)
- 1 mała śmietana 18%
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 szt średnich ziemniaków
Warzywa i ziemniaki pokroić w kostkę
wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
Szczaw dokładnie płuczemy kroimy i podsmażamy
na dowolnym tłuszczu i dodajemy do wywaru.
Śmietanę roztrzepujemy z mąką i dodajemy do zupy.
Dobrze jest do roztrzepanej śmietany dodać trochę gorącego
wywaru,mamy wtedy pewność że śmietana dodana do
zupy nam się nie zważy.
Zupę podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
SMACZNEGO!!!
.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz