Składniki na biszkopt:
- 7 szt jajek
- 3/4 szk cukru
- 1 szk mąki pszennej
- 0,5 szk mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy na sztywno dodając małymi
porcjami cukier.Do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem, dodajemy mąkę porcjami
mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto biszkoptowe wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180% i pieczemy około 45 minut.
(do suchego patyczka)
Składniki na masę:
- 2 kostki masła
- 1 szk cukru 9można zmniejszyć)
- 1 cukier waniliowy
- 4 szt żółtka
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 szt cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
Połowę mleka z cukrami zagotowujemy,mąki,żółtka z resztą mleka
dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do mleka z cukrami i gotujemy
około 4 minuty.
Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia,przykrywamy folią (aby nie zrobił się kożuch)
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.
Do masy można dodać sok z cytryny.
Dodatki do ciasta:
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (Winiary)
- 1 paszka biszkoptów (okrągłe)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej(zaparzonej 1 szk wody)
- 3 szk wody
- 1 szt cytryna
Nasączamy blaty biszkoptów.
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i zostawiamy do stężenia.
Kawę zaparzamy,połowę truskawek kroimy w drobną kostkę.
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Składanie ciasta: Blat biszkoptu-masa, truskawki pokrojone,biszkopty nasączone kawą
-masa,drugi blat biszkoptu,masą obsmarowujemy wierzch i boki placka.
Na wierzchu placka układamy pokrojone truskawki(według uznania) i wykładamy tężejąca
galaretkę,nakładamy łyżką zaczynamy od środka placka.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Ciasto może być bez biszkoptów, ale kilka razy zrobiłam z nasączonymi w kawie
biszkoptami i fajnie przełamuje smak tego ciasta.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz