Dawno już nic nie dodawałam do swego bloga! Przypomniałam
sobie dawne smaki i po zrobieniu dziś cebulki duszonej, postanowiłam
przekazać przepis na to proste danie.Na tą duszoną cebulę mówiliśmy
też bigos z cebuli.
Składniki:
- 5 szt cebuli (średniej wielkości)
- przyprawy : sól, pieprz, majeranek
- tłuszcz do smażenia (można podsmażyć na oleju lub na smalcu)
- 1 szk bulionu lub wody
- 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w talarki,na patelni rozgrzewamy tłuszcz
i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Podsmażamy cebulę ciągle mieszając, następnie dodajemy przyprawy
podlewamy bulionem.
Zmniejszamy płomień i dusimy cebulę około 20 minut.
Bigos cebulowy podajemy z pieczywem lub z kaszą.
Można dodać do tego dania dowolną wędlinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz