wtorek, 23 lutego 2021

Ciasto na białach.

 W kuchni często zostają nam białka,wykorzystajmy je piekąc bezę, lub do ciasto na białkach.

    Składniki:

-1szk białek

-1szk cukru (można zmniejszyć)

-1,5szkl mąki pszennej

-1szk oleju

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżki kakao

-1 cukier waniliowy

-szczypta soli

-cukier puder do posypania ciasta (lub polewa czekoladowa)

  Wykonanie:

Białka schłodzone ubijamy dodając porcjami cukier i cukier waniliowy,

gdy białka z cukrami są ubite na sztywno dodajemy olej następnie mąkę

z proszkiem do pieczenia.Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej porcji ciasta dodajemy kakao mieszając.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą.

Do blaszki wykładamy ciasto przemiennie jasne-ciemne.

Pieczemy w temperaturze170 stopni około 40 minut(do suchego patyczka)

       SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz