W kuchni często zostają nam białka,wykorzystajmy je piekąc bezę, lub do ciasto na białkach.
Składniki:
-1szk białek
-1szk cukru (można zmniejszyć)
-1,5szkl mąki pszennej
-1szk oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-cukier puder do posypania ciasta (lub polewa czekoladowa)
Wykonanie:
Białka schłodzone ubijamy dodając porcjami cukier i cukier waniliowy,
gdy białka z cukrami są ubite na sztywno dodajemy olej następnie mąkę
z proszkiem do pieczenia.Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej porcji ciasta dodajemy kakao mieszając.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą.
Do blaszki wykładamy ciasto przemiennie jasne-ciemne.
Pieczemy w temperaturze170 stopni około 40 minut(do suchego patyczka)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz