Makowce
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 5 jajka
- kostka margaryny
- 10 dkg drożdży
- 1szk cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szk kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- Składniki na masę makową:
- 1 kostka margaryny
- 70 dkg maku
- 1 szk cukru
- 3 łyżki miodu
- 3-4 jaja
- bakalie (rodzynki,orzechy,migdały)
- aromat rumowy
Drożdże ucieramy z dwoma łyżkami cukru.Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną.
Mieszamy z drożdżami i śmietaną.Białka ubijamy ze szczyptą soli,dodajemy do masy.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić do rąk.Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa:Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 30 minut.Studzimy, odsączamy
z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy mak, i bakalie oraz ubite białka, oraz aromat.Delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na cztery lub pięć części wałkujemy na prostokąty nakładamy masę makową zwijamy.Makowce zawijamy w papier do pieczenia.(zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie)
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wgląda pysznie
OdpowiedzUsuń