poniedziałek, 28 grudnia 2015

Rolada Makowa


                 
                                   Makowce

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 jajka
  • kostka margaryny
  • 10 dkg drożdży
  • 1szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szk kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli

  •    Składniki na masę makową:
  •  1 kostka margaryny
  • 70 dkg maku
  • 1 szk cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 jaja
  • bakalie (rodzynki,orzechy,migdały)
  • aromat rumowy
Wykonanie:
Drożdże ucieramy  z dwoma łyżkami cukru.Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną.
Mieszamy z drożdżami i śmietaną.Białka ubijamy ze szczyptą soli,dodajemy do masy.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić do rąk.Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa:Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 30 minut.Studzimy, odsączamy
z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy mak, i bakalie oraz ubite białka, oraz aromat.Delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy  na cztery lub pięć części wałkujemy na prostokąty nakładamy masę makową zwijamy.Makowce zawijamy w papier do pieczenia.(zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie)
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz: