czwartek, 10 grudnia 2015

Ucierane ciasto z makiem

                   Ucierane ciasto  z makiem.

Składniki: 
  • 6 jaj
  • 1 szk cukru pudru
  • 25 dk margaryny" Kasi"
  • 2szk mąki pszenne
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1cukier waniliowy
Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku.Po utarciu mieszamy
z mąką i proszkiem,białka ubijamy na sztywno  i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę makową możemy użyć gotową z puszki.(przepis na masę makową w  przepisie "Ciasto  z masą budyniową i makową")
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na ciasto  wykładamy nasz mak,robimy to łyżką robiąc odstępy.Pieczemy  w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

         
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz