Życzę wesołych oraz pogodnych Świat Bożego Narodzenia.
Ciasto z masą budyniową i makową
Składniki na biszkopt :
- 7 jaj
- 1 szk cukru
- 1szk mąki pszennej
- 0,5szk mąki ziemiaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy.(najlepiej łyżką drewnianą)
Na koniec dodajemy gorącą wodę.Pieczemy w te 180 stopni około 45min.
Składniki na masę budyniową:
- 2 kos masła lub margaryny
- 1 szk cukru
- 2 cukry waniliowe
- 0,5 litra mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Maki i żółtka roztrzepujemy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka z cukrami.
Masło ucieramy do białości dodając po łyżce zimnego budyniu.Można do masy dodać sok cytryny lub inny aromat. (Dodaję sok cytryny.)
Składniki na masę makową:
- 40 dk maku
- 1szk cukru
- 20 dk margaryny
- 2 łyżki miodu
- Bakalie(rodzynki, orzechy,migdały)
jeżeli całkowicie nie wyparuje, mak odcedzamy na sicie.Schłodzony mak mielimy dwukrotnie przez maszynkę.(Sitko do maszynki z małymi otworkami.)
Mak smażymy na małym ogniu około 10 minut,zostawiamy do ostygnięcia.
Poncz:1 szk wody,2łyżki cukru, sok z cytryny lub odrobina dowolnego alkoholu.(Zagotować)
Składanie ciasta:Biszkopt kroimy na dwa blaty.
Biszkopt nasączamy ponczem-część m,asy budyniowej-całą masa makowa-na tą masę dajemy masę budyniową -przykrywamy nasączonym biszkoptem.Masę budyniową dzielimy tak aby posmarować wierzch i boki ciasta.Ciasto możemy oblać polewą czekoladową lub posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz