W kulinarnej sztuce odkrywam często coś nowego.
Jednak piekę i gotuję, sprawdzone potrawy i ciasta
Przepis na jabłecznik.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny "Kasi" lub masła
- 1szklanka cukru pudru.
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 4 kg jabłek
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki
na 1 godzinę.
Następnie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy kroimy i rozprażymy dodając pół szklanki wody oraz cukru.
Wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną część ciasta wałkujemy
i podpiekamy około minut w ten.190 stopni.
Na podpieczone ciasto dajemy rozprażone jabłka(posypujemy ciasto bułką tartą)
Drugą część ciasta rozwałkujemy i przykrywamy jabłecznik.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dobra rada drugą część ciasta przenoszę za pomocą wałka.
Do jabłek można dodać cynamonu( Ja nie dodaję, niezbyt lubię).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz