czwartek, 20 sierpnia 2015

"Jabłecznik Nusi"



W kulinarnej sztuce odkrywam często coś nowego.
Jednak piekę i gotuję, sprawdzone potrawy i ciasta
                   
               Przepis na jabłecznik.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny "Kasi" lub masła
  • 1szklanka cukru pudru.
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 kg jabłek
 Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki
na 1 godzinę.
Następnie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy kroimy i rozprażymy dodając pół szklanki wody oraz cukru.
Wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną część  ciasta wałkujemy
i podpiekamy około  minut w ten.190 stopni.
Na podpieczone ciasto dajemy rozprażone jabłka(posypujemy ciasto bułką tartą)
Drugą część ciasta rozwałkujemy i przykrywamy jabłecznik.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dobra rada drugą część ciasta przenoszę za pomocą wałka.
Do jabłek można dodać cynamonu( Ja nie dodaję, niezbyt lubię).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz