również róże karnawałowe.
- Składniki:
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 2 łyżki spirytusu (lub octu)
- Mąki tyle ile zabiorą składniki
- 1 litr oleju (do smażenia)
Zagniatamy wszystkie składniki razem.( Ciasto ma mieć taką gęstość jak na makaron.)
Wałkujemy porcjami ciasto,staramy się wałkować jak najcieniej.
Wycinamy nożem lub radełkiem pasemka długie na 12cm szerokie na 6 cm.W środek pasemka
przecinamy krótko i przeplatamy.
Jeżeli chcemy mieć róże to potrzeba nam nam 4 kółka o różnej średnicy, mając już takie kółka układamy od największego do najmniejszego przyciskając po środku.
Olej rozgrzewamy,temperaturę sprawdzamy wrzucając odrobinę ciasta jeżeli zaraz wypłynie na powierzchnie możemy smażyć nasze faworki.
Po usmażeniu faworki układamy na ręczniku papierowym.Następnie
obsypujemy cukrem pudrem.
"Mąki ile zabierze" - tzn ile szklanka,, dwie ? Podpowiedz bo w tych miarach nie jestem dobra
OdpowiedzUsuń
UsuńPrzepraszam, już podaję ilość mąki,250gr. Powodzenia w wykonaniu faworków z tego prostego przepisu.
(ciasto wałkuj jak najcieniej.)