Kruche babeczki, możemy nadziewać według własnych smaków i upodobań
Kruchych babeczek,możemy upiec jednorazowo większą ilość i cześć babeczek przechować
do nadziewania w innym terminie.
Składniki na ciasto:
- 3 szk mąki pszennej
- 3/4 szk cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany gęstej
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Ciasto zagniatamy dość szybko długie zagniatanie, źle wpływa na kruchość ciasta.
Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Porcjami wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka i wykładamy foremki babeczek które
wcześniej przetarte zostały tłuszczem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze190% około15-20 minut.
Składanki na masę:
- 1 kostka masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 szt cukierków Trufli
- 1 cytryna
Masło ucieramy z cukrem na puch, cukierki rozdrabiamy i roztapiamy na parze
i po ostudzeniu dodajemy do utartego masła, dodajemy również sok z cytryny
Dodatki:
Dżem wiśniowy i dżem agrestowy,rodzynki galaretka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz