sobota, 2 marca 2019

Kruche babeczki.



  Kruche babeczki, możemy nadziewać według własnych smaków i upodobań
   Kruchych babeczek,możemy upiec jednorazowo większą ilość i cześć babeczek przechować
 do nadziewania w innym terminie.
 

Składniki na ciasto:
  • 3 szk mąki pszennej
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
   Wykonanie:
 Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Ciasto zagniatamy dość szybko długie zagniatanie, źle wpływa na kruchość ciasta.
Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Porcjami wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka i wykładamy foremki babeczek które
wcześniej  przetarte  zostały tłuszczem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze190% około15-20 minut.

Składanki na masę:
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10 szt cukierków Trufli
  • 1 cytryna
  Wykonanie:
 Masło ucieramy z cukrem na puch, cukierki rozdrabiamy i roztapiamy na parze
i po ostudzeniu dodajemy do utartego masła, dodajemy również sok z cytryny

Dodatki:
Dżem wiśniowy i dżem agrestowy,rodzynki galaretka.








 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz