Kotlety przełożone cebulą i zalane mlekiem, po usmażeniu są soczyste i smaczne.
Składniki:
- 0,50 kg schabu
- 2 szk mleka
- 2 średnie cebule
- przyprawy:sól,pieprz,majeranek( lub inne zioła)
- 1szt jajko
- 50 ml mleka
- bułka tarta
- mąka pszenna
Schab dzielimy na porcje rozbijamy tłuczkiem,cebulę kroimy w piórka
i układamy na przemiennie kotlet-cebula, do wyczerpania produktów.
Wszystko zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Albo skracamy czas, ale minimalnie około trzech godzin schab powinien
moczyć się w mleku z cebulą.
Wyjmujemy kotlety z zalewy, osuszamy ręcznikiem
papierowym.
Przyprawiamy przyprawami obtaczamy
w mące, następnie w roztrzepanym jajku
z mlekiem i w bułce.
Smażymy kotlety na dowolnym tłuszczu z obu stron.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz